torstai 19. syyskuuta 2013

"Jos aiot olla johtaja, käyttäydy kuten johtaja"

Sain linkin pariin blogikirjoitukseen joissa käsiteltiin remmirähjäystä ja koiran koulutusta yleensä, ja ajattelin linkkaavani ne tänne myös, mutta ennen sitä ajattelin myös miettiä itse näitä asioita.

Jos totta puhutaan, en usko, että olen koirani johtaja jos joudun rankaisemaan koiraani jatkuvasti, tai työnnän sen morjestamaan kaikkia vastaantulevia koiria miettimättä ollenkaan, että mitä oma koira, tai saatikka toinen koira siitä sanoo.
Johtajuudestakin voidaan olla niin montaa mieltä, ettei siitäkään saa mitään muuta kun yleensä riitaa aikaiseksi, vaikka kaikilla ihmisillä saa ja pitääkin olla omat mielipiteet, jotkut eivät vain ymmärrä niitä, ja myönnän etten itsekkään aina ymmärrä kaikkien mielipiteitä.
Jos olet koiran johtaja, kaikki asiat pitäis aina tehdä samalla tavalla, eikä tavoista poiketa, esim. "Kun Mauri on niin suloinen, kyllä se nyt vähäksi aikaa saa tulla sohvalle" ja seuraavana päivänä taas koiraa kielletään tulemasta. Se aiheuttaa ristiriitoja koiralle.
Enkä myöskään usko koiran koulutukseen niin, etteikö koiraa saisi koulutustilanteessa kieltää tekemästä ei-toivottua asiaa. Vai pitäisikö koiraa, jota opetetaan olemaan vetämättä, kehua jatkuvasti kun se riuhtoo ja poukkoilee hihnassa? Olen törmännyt näihinkin, ikävä kyllä..

En voi sanoa että itsellä olisi niinkään kokemusta remmirähjästä, vaan ennemminkin koirasta joka paineistui vastaantulijoiden tuijotuksesta, riehumisesta, haukkumisesta yms. Ei meillä koskaan ongelmaa sinänsä ollut, se vaan, että kun vastaantulijoista oli kovin mukavaa päästää ne tuijottavat ja provosoivat koirat suoraan toisen naaman eteen, vaikka koira jo itsekkin varoitti, ja omistajat saivat myös kommenttia minulta.

Ja kokemusta löytyy myös koirasta, joka pelkäsi aivan kaikkea ohitustilanteissa. Autoja, koiria, ihmisiä, fillareita, mitä vaan ikinä tulikin vastaan. Ja niissä tilanteissa vasta ärsyttikin muiden koirat, jotka tungettiin iholle jne, jolloin muutenkin jo "vääränlaisessa" tilassa oleva koira saadaan ahdistumaan. 
Näiden molempien koirien oloa helpotettiin kaikilla mahdollisilla asioilla, mitä vaan ikinä pystyi keksimään. Ahdistuvan koiran kanssa tehtiin välillä jotain temppuja tai tokoiltiin kun muut meni ohi, välillä mentiin vaan puhumalla ja rapsuttelemalla kun ei keskittynyt vastaantuleviin koiriin. 
Aran koiran kanssa tehtiin jatkuvasti toistoja ja koiralle piti keksiä joku asia, mikä auttoi sen keskittymisessä, ja tässä tilanteessa se oli motivointipatukka. Koiralle ei nimittäin kelvannut namit tmv, ainoastaan patukat ja pallot saivat sen "syttymään", ja ohitustilanteisiin se auttoi, koska koira keskittyi lelun saamiseen ja sen jälkeen sen huolehtimiseen, joten ohitukset alkoi sujumaan paremmin.

Myönnän, että omat koirat ovat ns. namikoiria, joskin Riemun kanssa käytetään paljon myös leluja, koska se tykkää niistä. Harmittaa vaan, että jotkut ovat sitä mieltä, että koiralle pitäs olla jokaikisessä tilanteessa niitä nameja, mikä ei ainakaan meidän kohdalla toimi, koska aina niitä nameja ei välttämättä muista ottaa mukaan.

Yksi mitä vielä tähän loppuun haluan ihmetellä, on tiettyjen koulutustapojen tuputtaminen. Koen tuntevani omat koirani sen verran hyvin, että tiedän miten toimin niiden kanssa missäkin tilanteessa. Toki voin kuunnella neuvoja, mutta eri asia on, että noudatanko niitä. Esimerkiksi "johtajuus-teoria", minulle on sanottu, että en saa päästää koiriani menemään ovesta ensin yms, ja en usko tuohon, sillä meillä koirat kuitenkin menevät ulos vasta luvan saatuaan, eikä niitä erikseen tarvitse käskeä odottamaan takana jotta pääsisin itse ensin.

Viimeisenä vielä totean, että näissä blogiteksteissä mitkä linkkaan, on ehkä hieman kärjistetty asioita, mutta asiaa niissä silti puhutaan.

http://rantahiekkaa.wordpress.com/2011/03/13/remmirahjays-opa/
http://rantahiekkaa.wordpress.com/2011/08/29/taas-remmirahjayksesta/
http://teamkenzongos.blogspot.fi/2011/03/juttulaina-remmirahjays.html

Nyt me Riemun kanssa keskitytään korvien puhdistukseen, ja huomenna leikataan kynnet ja päästään viikonlopuksi mökkeilemään! :)