sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mielipide: Häkit&tarhat - puolesta, vastaan?

Kirjoituksen idea lähti Facebookin Labradorinoutaja-ryhmästä.
Keskustelussa oli helposti huomattavissa, että asia jakaa ihmiset niin sanotusti kolmeen osaan. Ne jotka ovat täysin vastaan, ne jotka ymmärtävät asian täysin, ja sitten, ne jotka ymmärtävät asian ilmeisesti hieman väärin.
Väärinymmärretyllä tarkoitan siis, että keskustelussa taisi joku ymmärtää, että koira suljetaan häkkiin/tarhaan yöksi eikä sille anneta muuta vaihtoehtoa. Jos häkin ovi on auki, niin onhan sillä koiralla vaihtoehto mennä muualle nukkumaan. Tarhassa ei ole noin suoranaisesti samanlaista vaihtoehtoa, mutta jos koira ei sinne tahdo mennä, en usko, että keskustelun ihmisistäkään kukaan sitä sinne pakottaisi.
(Kuvat eivät ole meidän häkeistämme)Meillä on kotona&koulussa Riemulla häkit, koulussa metallihäkki ja kotona kevythäkki. Molemmat ovat niin isoja, että koira mahtuu hyvin kääntymään/seisomaan/istumaan/makaamaan häkissä. Häkin ovi on aina auki, paitsi jos on tilanne jossa koiran pitää viettää vähän aikaa häkissä(esim. imuroiminen/lattioiden pesu). Kyllä Riemu siellä viihtyy, öitäkin usein nukkuu häkissä.

Toinen juttu oli sitten ne tarhat. Jos asuisin paikalla, missä koiran pitäminen vapaana pihalla ei ole mahdollista, varmasti hommaisin tarhan, jossa koirat voisivat olla. Jos ne viettäisivät enemmän aikaa tarhassa, kuin esim. kaupassa käynnin ajan, niillä olisi asianmukainen koppi.

Ryhmässä oli keskustelua siitä, kuinka tarhassa(/häkissä) yötä oleminen, juurikin labradorille, on väärin. Perusteluina oli esim. "se on rangaistus koiralle, koska se eristetään laumasta". Häkissä oleminen yötä on väärin, koska koira ei mahdu vaihtamaan asentoa tai pääse juomaan yön aikana.
Niinkuin moni keskustelussakin jo sanoi, että ei yöllä tarvitse käydä juomassa, niin ei meilläkään käydä juomassa yöllä. Yöllä nukutaan. Paikkaa saattaa vaihtaa, muttei kotona ole edes vesikuppia huoneessa, missä Riemu nukkuu(anteeksi tämä nyt kaikille niille, joiden mielestä koiran on pakko päästä yöllä juomaan).Tarhassa yötä oleminen ei ole sen huonompi asia, kuin että koira olisi siellä päivällä, kunhan koira kuitenkin saa tarvitsemansa hoidon ja huomion. Jos koiralla on tarhassa hyvä olla = sillä on siellä vettä, se saa ruuan, jos tykkää, niin leluja/luita, sillä on lämmin koppi, missä on oma patja/tmv. pehmuste, niin mikäs siinä, jos se siellä viettää yönsä? Ja jos koira sinne vapaaehtoisesti menee, kun se on siellä tottunut olemaan, eikä sitä tarvitse sinne pakottaa, samoin kuin sitä ei myöskään häkkiin pakoteta, niin onko siinä jotain väärää.
Tottakai häkittäminen/tarhassa pitäminen on rangaistus koiralle, jos sitä ei ole siihen totutettu.

Jokainen tekee miten tahtoo, ja kenenkään koiran kanssa elämistä on vaikea arvostella, koska tyylejä ja tapoja on niin monia erilaisia. Saattaa joillakin olla niin, että koira viettää päivät(tällä tarkoitan siis työ-/koulupäiviä) ulkona tarhassa(tai vaikka häkissä), ILMAN sitä laumaa(ellei nyt satu kyseessä olemaan useampi koira). Samalla tavalla se koira selviää siitä yöstä tarhassa/häkissä, kuin päivästäkin.

Meillä kotona koirat viettävät paljon aikaa ulkona. Otto ei ehkä äidin luona niin paljon mitä Maisa isän luona, mutta Riemu viihtyy tuossa rivitalon pihassa yhtä hyvin kun missä tahansa muualla. On siinä aidat, eli vähän kuin tarha, se saa olla siellä kun tahtoo. Isän luona se viihtyy aitaamattomassa pihassa yksin/Maisan kanssa. Jos olisi tarha, samalla tavalla ne siellä olisivat.

Moni puhui tarhassa/häkissä pitämisestä vain niin että se on laitonta. MUTTA, kysympä vain, että miten on laitonta, jos koira nukkuu häkissään yöt, tyytyväisenä, muusta maailmasta välittämättä? Se, että koirat laitetaan niin pieneen häkkiin, ettei se siellä mahdu liikkumaan/kääntymään tmv. on omasta mielestä enemmän väärin kuin häkissä yön nukkuminen.
Keskustelussa kuitenkin sanottiin(ne joiden koirat siis häkissä nukkuvat yönsä), että häkissä kääntyminen/asennon vaihtaminen on mahdollista, ja koiralla on mahdollisuus tulla pois häkistä.

Jonkun mielestä oli väärin, että koiralla on peti/pesä omassa häkissään.. Samalla tavalla se koira nukkuu omassa pedissään, oli se sitten eteisessä, keittiössä, kylppärissä, häkissä tai tarhassa.
Keskustelussa on yli 200 kommenttia, ja varmasti lisää tulee. Luin yöllä osan keskustelusta ja jatkoin aamulla. Keskustelu ei ollut mihinkään muuttunut, samoja asioita perusteltiin uudelleen ja uudelleen.
Mielipiteistä ei voi muutakuin riidellä, näin kärjistetysti, mutta pitää kuitenkin muistaa arvostaa muiden mielipiteitä. En sano että itse olisin aina niin ymmärtäväinen jne. mutta osaan silti ottaa huomioon myös niiden mielipiteet, jotka ovat päinvastoin omiani.

Ymmärrän kyllä, jos joku ei ymmärrä kantaani tähän asiaan, mutta itse olen sitä mieltä, että koiran pitäminen tarhassa, oli se siellä sitten päivällä tai yöllä, on oikein jos koiralla on hyvät oltavat ja sen tarpeet otetaan huomioon. Samoin häkissä oleminen yön yli. Riemu nukkuu häkissä päivälläkin mielellään, eikä sille mitään pahaa siellä tapahdu vaikka häkin ovi olisikin kiinni.
Koulun alussa Riemu vietti aikansa häkissä, häkin ovi kiinni, ja ilmeisesti se auttoi koiran yksinolemisen opetuksessa, se ei ole tuhonnut mitään, ja osaa jäädä hyvin yksin. Jos se huomaa että otan luun kaapista, se menee valmiiksi häkkiin odottamaan, että luu annetaan. En siis nää mitään pahaa ainakaan omassa toiminnassani, koska koira kuitenkin tekee sen omatahtoisesti

Enpä olekkaan varmaan kirjoittanut näin pitkää postausta mistään, toivottavasti tulisi lisää aiheita, joista voi kirjoittaa pitkiä postauksia. Ja erityisesti aiheita, joista voi keskustella.

---------------------------

Ylihuomenna onkin sitten jo loma ohi, ja alkaa kahden viikon työharjoittelu. Jenni tulee tiistaina illalla ja keskiviikkona pääsemme aloittamaan "työt" :) kahden viikon aikana toivottavasti tulee kuvia, ja ehkäpä _vihdoin_ sitä treenivideota!